Algoritmalar Üzerine Online Eğitim
Geçtiğimiz Salı akşamı Yaşar Safkan‘ın verdiği webinarla ilgili burada duyuruda bulunmuş ve sonrasında da burada webinarın videosunu yayınlamıştım. Webinar ya da daha tercih ettiğim şekliyle sohbet, son derece keyifli ve bilgilendirici olarak giderken sonlara doğru konuşmalar birden “algoritma” konusuna odaklandı. Yaşar hocam verdiği bir örnekle veri yapılarının seçilmesi ve etkin bir şekilde kullanılmasından bahsederken, benim de yaram olan matematik alt yapımızın zayıflığına parmak bastı ve uzatmayayım nihayetinde konu Yaşar hocamın “varsanız bir algoritma dersi başlatırız” diye açık bir şekilde meydan okumasıyla hepten ateşlendi. Katılan arkadaşların ciddi bir kısmı “görüyorum ve arttırıyorum” diye cevap verdi. Herkes “ilk ben katılırım” lafını ilk söyleyen olmak için yarışa girdi bir anda. Yaşar hocamın “tamam o zaman ama 10 kişi başlayıp da 7ye düşersek bırakırım” tehdidi, algoritma sevgisiyle dolu sinelerde herhangi bir korkuya dönüşmedi ve gençler iddialarına devam ettiler. Bu sırada ben araya girip, tamam o zaman varsanız, bu çatı altında böyle bir ders başlatmak üzere ben bir yazı yazıp bu eğitimin duyurusunu yapacağım dedim.
Evet işte burada duyuruyu yapıyorum. Online olarak algoritma eğitimi almak isteyenler, almaktan kasıt tabi ki almaya başlayıp sonra bırakanlar değil, ilgili sayfadaki bilgi formunu doldurup göndersinler. Ben başvuruları toplayacağım ve Yaşar hocamla paylaşacağım. Nihayetinde karar Yaşar hocama bağlıdır.
Son bir hatırlatma: Algoritmalar nihayetinde programlamanın çekirdeğidir. Algoritmik düşünme yetkinliği programlamanın en temel yetkinliğidir. Ve algoritmaları öğrenmek ciddi bir matematiksel çalışmadır, yüksek matematik ya da calculus yerine tamamen sayılara odaklıdır dolayısıyla formüllerden ve “formüle koy ve çöz”den ziyade sayma tekniklerine (combinatorics) dayanır ama nihayetinde çok zevklidir. Dolayısıyla algoritma öğrenmek hem zordur ve ciddi çalışma gerektirir hem de programlamanın temel yetkinlikleri için gereklidir.
Açıkçası sosyal medyada “programcı olmak için matematiğe gerek var mı” sorularının arttığı ve benim bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettiğim günlerde böyle bir durumun olması beni sevindirdi.
Haydi gençler algoritmalara 🙂
Toplam görüntülenme sayısı: 1039