Java SE 8 Çıktı
Ne mutlu biz Javacılara ki Java SE 8 çıktı. Bu durum merakımızı tetikliyor ve heyecanlandırıyor bizi. Belki işimizi yaparken Java SE 8 kullanmaya daha çok zaman olsa bile iş dışı zamanlarımızda nelerin yeni olarak dile eklendiğini merak ediyoruz. Gerçi çıkış öncesinden takip ediyorduk, beta sürümlerini indirmiştik vs. ama son halinin heyecanı başka tabi.
Java’nın Oracle’in eline geçmesinden itibaren büyük bir ivme kazandığı ve bu sayede hem SE’de hem de EE’de yeni sürümlerin arka arkaya geldiği bir gerçek. Açıkçası her yeni sürüm yep yeni özellikler de getirdiğinden, her ne kadar ilk bakışta çok heyecan verici görünse de bu durum nihayetinde Java-severlere ne kazandıracak bunu zaman gösterecek. Fakat şu gerçek ki Java gittikçe daha büyüyor, daha karmaşıklaşıyor ve tabi olarak da daha güçleniyor. Aslında Java “minimalist” bir dil olarak çıkmıştı. Bir şeyi yapmanın olabildiğince bir ve basit olan yolunu içinde barındırmayı seçmişti. Gosling’in 90lı yıllardaki konuşmalarını hatırlıyorum da, örneğin dilin ilk başlarda enumeration yapısına sahip olmaması, tamamen bu amaca yönelikti: Basit ve küçük bir dil. Ama artık Java’nın ne kadar basit olduğu tartışılır. Ne kadar büyük olduğu ise pek tartışılacak gibi değil, bayağı büyük. Bu anlamda Java SE 8, Java tarihindeki en büyük değişiklikleri içeriyor. Belki sayıca az ama etki alanı olarak geniş değişiklikler söz konusu. Java’ya fonksiyonel programlama yetkinliklerinin kazandırılması sanırım. Hadi hayırlısı…
Bir Javacı olarak ilk yapılacak 4-5 adım bence şu:
- JDK 8‘i indirmek.
- Java SE 8’in API’sini indirmek (JDK ile aynı sayfadan.)
- JDK 8 Demos and Samples’ı indirmek. (JDK ile aynı sayfadan.)
- Java SE 8 Tutorial‘ı indirmek.
- Java SE 8 Specification‘unu indirmek.
Ayrıca isterseniz Netbeans 8‘i ya da Eclispe Kepler‘i indirebilrisiniz.
Öte yandan Java SE 8 ile nelerin geldiğini merak ederseniz buraya bakabilirsiniz. Arkadaşlarımızdan Yaşar Safkan da blogunda sağolsun Java SE 8’e hızlı bir giriş yapmış.
Profesyonel ortamlarda Java Se 8’e geçmek açıkçası hemen oalcak bir şey değil. Kullanılan Java SE’nin sürümünü güncellemek öyle ha deyince olacak bir şey değil. Hele pek çok yerde hala Java SE 5 ve 6 kullanılıyor ve henüz Java SE 7’ye bile geçilmemişken.
Neyse, ben de yakında Java SE 8 ile ilgili yeni özellikler üzerine yazacağım burada.
Bol Java SE 8’li günler dilerim.
Toplam görüntülenme sayısı: 2637
hakan
21 Mart 2014 @ 17:27
Bence gerek .net’te gerekse javada dile son yıllarında gelen özelliklerin ne derecede işe yaradığı tartışmalı.. Mesela .neti ben 5-6 sene önce bırakmıştım, şimdi bir dönüş yapmam icap etti ki o da ne? linq to sql, lambda exp., anonymous types ve metodlar vs.. bir sürü yeni özellik gelmiş.. Evet tamam bunların yararları var ama eskiden bunlar yokken işler yürümüyor muydu? Veya şimdi nasıl bir devrimsel güç kattı bu gibi özellikler? Öte yandan basit denilen diller artık ne derece basit? Evet yeni frameworkler yeni araçlar bunlar iyi de dilin her yıl değişmesi ne kadar doğru?
Akin
21 Mart 2014 @ 18:52
Haklisiniz Hakan beycigim. MS tarafını bilmiyorum ama Java tarafinda bu yenilikler daha cok Javacilarin yonlendirmesiyle gundeme geliyor. Aslinda dilin sagladiklari kadar nesnelerin sagladikalrina odaklansak daha saglikli yazilimlar uretebiliriz bence.
Tesekkur ederim.
hakan
25 Mart 2014 @ 09:28
Akın bey “Javacıların yönlendirmesiyle” demişsiniz. Burada “javacılar”ı bağımsız yazılım geliştiriciler anlamında mı kullandınız? Eğer böyle ise biliyorsunuz java artık Oracle’ın bir ürünü oldu. Oracle’ın hiç etkisi olmuyor mu? Ben sanki son 2-3 yıldır bir MS-Oracle rekabeti neticesinde hızlı geliştirmeler görüyorum her iki dilde.. 🙂 Aktif olarak java yazmamakla birlikte, mesela yanlış bilmiyorsam Lambda expression olayı javaya da girdi, ne dersiniz?
Akin
25 Mart 2014 @ 11:57
“Javacilar”dan kastettiğim aslinda tum Java toplumu. Dolayisiyal Oracle da bu isin bir parcasi. Jaca Community Process (JCP, http://www.jcp.org) eskiden bu yana Java’nin gelisimini kontrol eden temel yapi. Ama Sun zamaninda da Sun’in buradaki kurallara uymadigi ve Java’yi yonlendirmede baskin oldugu devamli bir sekilde konusulurdu. Ornegin Apache’nin pek cok JSR’da bunu ifade eden serhleri vardir. Durumun Java’nin Oracle sahipliginde pek degistigini sanmiyorum. Sonucta Oracle, Sun’in durdugu yerde degil. Bu konuda da pek cok elestri var ama sonucta Java yaniliyor olabilirim, pek cok dilden cok daha fazla “Java toplumu” yonlendirmesiyle gelisiyor. Bu durum Microsoft tarafina gore cok daha demokratik bence.
Ilgi ve sorunuz icin de tesekkurler.
hakan
25 Mart 2014 @ 13:25
Cevaplarınız için ben teşekkür ederim. Evet durum bu ise çok daha demokratik bir topluluk olduğu bir gerçek…
Akin
25 Mart 2014 @ 14:04
Insallah böyle devam eder 🙂