Java Tutorial ya da Kendi Kendine Java Öğren
Java’ya yeni başlayanların en çok aradığı şeydir güzel bir kaynak. Aslında biz Türkler işin daha çok örnek program tarafıyla ilgileniriz, çok okumadan örneklerden yola çıkarak öğrenmek yani. Tabi programlama örnek görmeden ve yapmadan öğrenilmez, bu doğru. Ama sadece örnekle de öğrenilmez ya da hem çok uzun sürer hem de eksik kalan noktalar olur. Bu yüzden bana Java ile ilgili kaynak soranlara verdiğim ilk kaynak Java Tutorial‘dır. Java Tutorial, taa 1996 yazından bu yana kitap olarak basılıyor. Ben ilk baskısını almıştım çıktıktan hemen sonra. O zaman tek ciltti, sonra önce iki sonra da üç cilt olarak basılmaya başlandı.
Adındaki tutorial kelimesinden de anlaşıldığı gibi özel ders tadında, kendi başınıza çalışarak öğrenmenize yardımcı olacak kadar basit ve detaylı anlatan kitaplar bunlar. Yüzlerce Java program örneği var bu kitapların, her konudan var, basiti de var karmaşığı da. İşin güzel tarafı bu kitaplar, taa bir cilt olduğu günlerden bu yana internette, burada online olarak erişilebilir durumda. Aynı sayfadaki linkten giderek bu üç cilt kitabı HTML olarak makinanıza indirebilirsiniz. Tutorial bir kaç ayda bir yenileniyor ve bahsettiğim sayfada yenilenme tarihi de var, ona göre her zaman en son halini makinanızda bulundurabilirsiniz.
Üç cildin ilki en temel bilgileri içeriyor. Java’yı anlamakta zorluk çekiyor ve en temel konularda bile bilgi eksikliği hissediyor ve hata yapıyorsanız muhakkak bu kitaba göz atın. İkinci cilt, Swing hakkında. Yani Java’yı kullanarak kullanıcı grafik arayüzüne (GUI) sahip yazılımlar ele alınıyor. Bu kitabın örneklerini Netbeans uygulaması olarak makinanıza proje halinde indirebildiğiniz gibi, tutorialın HTML sayfalarındaki linklere basınca JNLP ve Java Web Start yardımıyla başka birşey yapmadan örnek programın çalıştığını ve grafik arayünün görüntülendiğini göreceksiniz.
Üçüncü cilt ise ağ programlama, RMI ve JDBC gibi nispeten daha ileri konuları kapsıyor.
Java’ya vakit ayırarak sağlam bir şekilde öğrenmek isteyenler için ilk adım bence Java Tutorial olmalı.
Toplam görüntülenme sayısı: 16414
ArGeMaNiA
14 Mayıs 2011 @ 10:34
Şöyle bir göz attım da başka kaynağa ihtiyaç
bırakmıyor hissi verdi.
Güzel paylaşımınız için teşekkürler.
Murat
26 Ağustos 2011 @ 01:04
Merhaba,programlama ilgimi çektiğinden beri birçok dile yüzeysel olarak göz attığım oldu.Java hiç dikkatimi çekmemişti.Şimdi bakıyorum da sanırım platform bağımsız oluşu da etkili olmakla beraber ilgimi çekti.Yalnız verdiğin linki yenilemelisin çünkü The Java Tutorial artık o adreste değil.
Teşekkürler.
Akin
26 Ağustos 2011 @ 07:15
Linkleri yeniledim. http://www.javaturk.org/?p=1078 yazısında da güncellenmiş link mevcut. Teşekkürler.
Muzaffer ÇELEBİ
12 Ekim 2011 @ 21:58
Ben de yeni başlayacak olanlardan biri olacağım. Verdiğiniz bilgileri okudum şimdiden çimdeki öğrenme hevesi kat kat artmaya başladı. Verdiğiniz bilgilerden dolayı tşk. 🙂
Serkan
21 Ocak 2012 @ 05:24
Türkçemi acaba
S.Arslan
11 Nisan 2012 @ 22:08
Hocam yazılarınız için çok teşekkür ediyorum.
Türkçe kaynakları da paylaşırsanız çok memnun olurum.
e_C
08 Temmuz 2013 @ 13:08
Merhaba Akın hocam.Biz kitabı almasak ta olu mu yani bu linklerden aynı faydayı alabilir miyim?.Yani kitabın fiyatına baktım da insanlar ücretsiz aynı içeriği niye koysun diye düşündüm açıkçası.:)
Akin
10 Temmuz 2013 @ 14:06
“insanlar ücretsiz aynı içeriği niye koysun” sorusunun cevabi bir suru aslinda. Java’yi yaymak icin belki de en dogru cevap. Yurt disidna yazdigi kitabi ucretsiz PDF olarak yayinlayan pek cok yazar var. Yien de bu kitaplar cok satiliyor.
Bilgisayardan kitap okuma konsuudna bir sikintiniz yoksa tabiki satin almayin ve indirip bu online versiyonundan yararlanin. Bu onlibe versiyon devam;i yenilendiginden kitap halinden cok daha genis ve guncel.
Iyi okumalar 🙂