Staj Konusu
Son zamanlarda sıklıkla “sizin şirketinizde staj yapabilir miyim?” şeklinde sorulara muhatap oluyorum, özellikle Facebook’da. Sanırım bu konuda bir yazı yazıp, aynı şeyleri herkese tek tek anlatmaktan kurtulmalıyım diye düşündüm.
Öncelikle benimle birlikte staj yapmak isteyenlere, bu teveccühlerinden dolayı müteşekkirim. Yapmayı arzu ettikleri stajın hem gerekliliklerine uygun hem de iki tarafa da birşeyler kazandırması için karşılıklı anlaşmış olmalıyız. Dolayısıyla ben kısaca ne yaptığımı anlatayım, nasıl bir staj çalışması yaptırabileceğimi açıklayayım, sonrası size kalsın.
Öncelikle belirtmem gereken şey benim bir şirketim var ve bu şirket ile yazılım eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum. Profesyonel dünyada Yazılım Mühendisliği (YM) ve Java teknolojileri yetkinlik alanım, dolayısıyla benimle staj yapacak olanlar benimle bu iki konuda çalışabilirler.
Staj süresince en çok yapacağımız çalışmanın AR-GE olacağını düşünüyorum. Gerek danışmanlık gerek ise eğitim çalışmalarıma destek olacak şekilde, YM ve Java’da AR-GE çalışmaları yapmak, okumalar yapıp, raporlar yazmak, kod yazıp, sonuçlarını değerlendirmek, belki benim yaptıklarım konusunda şeytanın avukatlığını yapacak şekilde benimle bol bol konuşmak vb. faaliyetlerde bulunmanın stajı zevkli kılacağını düşünen varsa bence bana buradan email ile ulaşsın.
Yukarıda bahsettiğim şekilde bir çalışma için aslında her zaman yan yana, yüz yüze olmamıza da gerek yok, önemli olan haberleşmek. Bu durum da stajyer arkadaşlar için bir rahatlık sağlayabilir. Dolayısıyla haftanın her günü görüşmek zorunda olmadan da çalışabiliriz. Kendi başınıza çalışmak için bir bilgisayarınızın tercihen diz üstünüzün olması gereklidir.
AR-GE kolay iş değil. Naylon staj yaptırmak gibi bir düşüncem de yok. O yüzden stajyer arkadaşların öncelikle yaptıkları işi çok sevmeleri, tutkulu olmaları şart. Temel konulardaki bilgileri de sağlam olmalı. Yani analitik ve matematiksel düşünme yetenekleri yanında yazılım ve Java dili ile ilgili temel bilgileri haiz olmalılar. Algoritmik düşünce yetkinliklerini kazanmış, Java SE ve nesne-merkezli programlama konusunda temel yapıları özümsemiş ve kendini daha da geliştirmek isteyen adayları, dolayısıyla “ben zaten Java’yı biliyorum” demek yerine “Java’yı daha iyi öğrenmek istiyorum” gibi cümle kuranları tercih ederim. Bu anlamda şart olmamakla birlikte, daha yukarı sınıflardaki arkadaşlarla çalışmamız sanırım daha rahat olacaktır. İlgisini, tutkusunu ve bilgisini gösteren herkese kapım açık olmakla birlikte…
Staj için şirketler ücret ödüyorlar mi bilmiyorum ama benim ödemeyi düşünmüyorum. Dolayısıyla benimle staj yapacak olanlar, usta-çırak ilişkisi içerisinde “ne kaparsam kar” anlayışıyla olmalılar. Belki bu şekilde uzun süreli, güzel beraberlikler oluşturup ve çalışmalar yapabiliriz. Ta ABD’deyken değişik online platformlarda tanışıp, sonrasında memlekete geri dönünce yüz yüze görüştüğüm hatta sonra birlikte çalıştığım arkadaşlarım oldu. Neden stajla böyle ilişkiler başlamasın ki?
Yukarıdaki duygu ve düşünceleri paylaşan, heyecanlı ve tutkulu arkadaşların, CV’lerine ek olarak hedeflerini ve stajda yapmak istediklerini (staj gereklilikleri ile birlikte) anlatan bir yazı ile bana ulaşmaları halinde ben kendilerine olumlu ya da olumsuz dönüş yapacağım. CVleriniz ve bana söyledikleriniz hakkında lütfen gerçekçi olun, neyin gerçek olduğunu anlayabilecek kadar tecrübem var. 🙂
Toplam görüntülenme sayısı: 5314
lol
23 Ocak 2014 @ 08:25
Çaliş çaliş çaliş!
Para?
Para yooooook.
hakan
23 Ocak 2014 @ 09:48
Sitenizin yeni yüzünü çok beğendim.. İçerik olarak zaten iyi idi. Bir de şu java derslerini tamamlasanız tam süper olacak 🙂
Akin
23 Ocak 2014 @ 12:46
Ben de 🙂 Gerçi fontunun ebatını küçültmek 1 saatimi almış olsa da güzel 🙂
Akin
23 Ocak 2014 @ 12:49
Gençleri gerçek dünyaya hazırlıyorum, bana teşekkür etmelisiniz 🙂
Emir Buğra KÖKSALAN
23 Ocak 2014 @ 13:34
Stajın anlamı kendini geliştirmektir. Okurken de kendinizi geliştiriyorsunuz. Ders çalışıyorsunuz para alıyor musunuz? Stajda gerçek iş ortamını öğreniyorsunuz gerçek iş yaşamını öğreniyorsunuz bi de para istiyorsunuz. Biz kendimizi geliştirmek için biyere girelim diye üstüne para bile verelim derdik öyle düşünürdük yani. Bazı gençler çok şey istiyor hakkaten.
Fatih ÇÖREKÇİ
23 Ocak 2014 @ 18:00
Staj yapacak arkadaşa kolaylıklar diliyorum. Akın hocayla çalışarak farklı ve faydalı bir iş tecrübesine sahip olacak. Kısa da olsa hocam ile yaptığımız sohbetler bana çok şey kattı. Teşekkürler Akın hocam. Fırsatım olsaydı da (Tabii hocam kabul ederse:) ) yanında staj yapabilseydim.
Akin
23 Ocak 2014 @ 19:04
Eyvallah Fatih hocam 🙂 Senin gibi ogretmen her okula lazim 🙂
Akin
23 Ocak 2014 @ 19:06
Haklısın Emir. Ben de zaten kendine yatırım yapmayı düşünen, tek amacı, kendine yol gösteren olduğunda var gücüyle koşmak olan arkadaşlar arıyorum.
Zafer
28 Ocak 2014 @ 23:01
Merhabalar Akin Bey,ben size bu konuyla ilgili mail attim fakat herhangi bir donus alamadim simdiye kadar merak ettim acaba degerlendirmeye devam mi ediyorsunuz yoksa gozden mi kacirdiniz 🙂
Alican Akkuş
30 Ocak 2014 @ 16:51
Hocam stajyer seçim süreci tamamlandı mı acaba ?