Eclipse IDE Üzerine – III: Eklentiler (Plugins)

Daha önceki iki yazıda, burada ve burada, Eclipse’in en temel özelliklerinden bahsettik. Bu yazıda da Eclipse eklentilerini ele alacağız.

Eclipse Eklentileri

Eclipse, eklentiler (plug in ya da sıklıkla yazıldığı gibi plugin) yoluyla çok daha zengin özelliklere sahip olabilir. Eclipse’e eklenti kurmanın farklı yolları vardır:

  • Eclipse Market Place’den arayıp bularak,
  • Eklentinin webdeki güncelleme adresini Eclipse’e vererek,
  • Eklentiyi makinaya indirip sonra Eclipse’e yükleyerek.

Eclipse Marketplace

Eclipse Marketplace, Eclipse’in zengin eklenti pazarıdır. Help => Eclipse Marketplace ile açıp, eklentileri görebilir, Search ile arama yapabilirsiniz. Eclipse’deki kurulu tüm eklentileri de burada yönetebilirsiniz. Pazardaki eklentilere webden de ulaşabilirsiniz: https://marketplace.eclipse.org/

Help => Eclipse Marketplace giderek bulduğunuz eklentiyi, eğer zaten kurulu değilse, sağındaki “Install” düğmesine tıklayarak kurabilirsiniz. Sonrasında eklenti bilgisi, varsa opsiyonel ya da gerekli diğer kurulumlarla beraber listelenir. Listeden seçim yaparak Next’e tıklayıp kuruluma geçin. Sonraki safhada kurulum detayları verilir, Next’e tıklayıp devam edin. Sonraki sayfada lisans detayları ve kabulünden sonra Finish’i tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz. Sonrasında kurulumun durumunu Eclipse’in sağ alt köşesinden izleyebilirsiniz. Kurulum “Security Warning” verebilir, “Install anyway” ile devam edebilir ya da “Cancel” ile iptal edebilirsiniz.

Eclipse, eklentiyi kurduktan sonra tekrar başlatma (restart) ister, kabul edip Eclipse’i tekrar başlatın. Şunu unutmayin ki farklı eklentiler veya fakrlı kurulum şekiller farklı kurulum detaylarına sahip olabilir.

Bir uygulama örneği olarak ünlü Eclipse Color Theme eklentisini kurabilirsiniz. Eclipse Color Theme, pek çok Eclipse renk temasına sahip, yenisini geliştirmeye ve Eclipse’e yüklemeye izin veren bir eklentidir. Adresi: www.eclipsecolorthemes.org Eclipse Marketplace aracılığıyla bu eklentiyi kurun. Sonra eklenti ile birlikte gelen temalardan seçim yapmak için Preferences => General => Appearance => Color Theme’e gidin. Burada, listede olmayan temaları “Import a theme” düğmesi ile yükleyebilirsiniz. Örneğin eklentinin web sayfasından “akin” temasını indirip, yükleyin. Sonrasında siz de Eclipse Color Theme eklentisinin Web sayfasından kendi temanızı oluşturup, eklenti yardımıyla Eclipse’e yükleyin.

Webdeki Güncelleme Adresiyle Eklenti Kurmak

Bazı eklentilere Eclipse Marketplace üzerinde ulaşamayabilirsiniz. Bu durumda eklentiyi, webdeki güncelleme adresini (update site) kullanarak kurabilirsiniz. Bunun için eklentinin webdeki güncelleme adresini , Help => Install New Software ile açılan pencerede “Add” düğmesini tıklayarak açılan “Add Repository” penceresinde ismiyle birlikte girerseniz, Eclipse eklentiyi aklında tutar ve kurmanızı sağlar. Add Repository” penceresinde eklentinin isim ve güncelleme adresini girdikten sonra kurulum yukarıdaki gibi devam eder.

Yine bir uygulama olarak UCDetector eklentisini kurabilirsiniz. UCDetector, gereksiz kodları bulan bir eklentidir. Adresi: http://www.ucdetector.org/ Bu adreste eklentiyi kurmak için gerekli güncelleme adresi vardır. Güncelleme adresini kullanarak UCDetector eklentisini kurun.

Webdeki Güncelleme Adresiyle Eklenti Kurmak

Eklentiler makinaya indirelerek de kurulabilirler. Bu durumda eklenti, zip dosyası olarak indirilir. Help => Install New Software ile açılan pencerede “Add” düğmesini tıklayarak açılan pencerede “Archive” düğmesini tıkladığınızda Eclipse, seçeceğiniz eklenti dosyasını yükler ve verceğiniz isim ile “Install” penceresini çıkarır. Sonrasında kurulum önceki gibi ilerler.

Uygulama olarak Eclipse Checkstyle kurabilirsiniz. Eclipse Checkstyle, kod standartlarıyla ilgili kuralların uygulanmasına yardım eden bir eklentidir. Bu eklentinin zip dosyasını sayfasından indirerek Eclipse’e kurun. Adresi: http://eclipse-cs.sourceforge.net/

Eklenti Kullanmak ve Yönetmek

Kurulan eklentilere, çalışma şekillerine göre ulaşılır. Örneğin UC Detector ve Checkstyle, proje üzerinde ya da kod editöründe iken yapılacak sağ tık ile açılan menüden çalıştırılırlar. Ayrıca eklentilerin ayarlarına Preferences’dan ulaşılır.

Eclipse Marketplace’deyken yukarıdaki “Installed” sekmesine tıkladığınzıda, Eclipse’inizdeki tüm kurulu eklentileri görebilirsiniz. Bu listeden eklentileri güncelleyebilir ya da silebilirsiniz. Eclipse, eklentilere yapılan değişikliklerden sonra tekrar başlatma (restart) ister. 

Help => Check for Updates ile hem Eclipse hem de eklentileri güncelleyebilirsiniz. Eclipse her güncellemeden sonra yeniden başlatma (restart) ister.

Eclipse’e tanıttığınız güncelleme adresleri ile Eclipse’in kendi güncelleme adreslerini Preferences => Install/Update => Available Software Sites‘ta yönetebilirsiniz.

Toplam görüntülenme sayısı: 2192