Oracle XE Veri Tabanı
Oracle XE ya da Oracle Express Edition, Oracle veri tabanının giriş seviyesi sürümüdür. Özellikle geliştirme amaçlı olarak iyi bir veri tabanına ihtiyacınız varsa Oracle XE’yi kullanabilirsiniz. Oracle XE tamamen bedava, makinanızda kullanabilir hatta ticari olan uygulamalarınızla bile paketleyebilirsiniz. Şu anki versiyonu 10g ve bu sürüm Oracle Database 10g Release 2 ile aynı koddan üretilmiş ve Windows ve Linux üzerinde 32 bit olarak mevcut. Oracle XE’nin 11g sürümü ise henüz çıkmadı. Oracle XE’nin temel kısıtları şunlar:
- 4 GB’tan daha fazla veri tutmuyor
- 1 GB’tan daha fazla RAM kullanmıyor
Geliştirme yapmayı çok da etkilemeyen bu kısıtları göz önüne alarak Oracle XE’yi rahatça kullanabilirsiniz.
Oracle XE ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilir, bu adresten de Oracle XE’nin “Oracle Database 10g Express Edition (Universal)” sürümünü indirip kurabilirsiniz. (Bu konuyla ilgili bir videoya bu adresten ulaşabilirsiniz.) Bu versiyon içinde Türkçe karakterleri de barındıracak verileri tutmak için uygun olan sürüm. Kurulum sırasında tek girmeniz gereken bilgi SYSTEM kullanıcısının şifresidir. XE varsayılan ayarlarla kurulunca Windows’da C:\oraclexe adresinde bulunur ve ayrıca Başlat (Start) menüsündeki “Oracle Database 10g Express Edition”‘den ulaşılabilir.
XE kurulunca yönetimini, Başlat menüsündeki “Go To Database Home page” adresinden de gidebileceğiniz http://127.0.0.1:8080/apex/ URL’sinden yapabilirsiniz. XE kurulunca yönetim sayfasını 8080 nolu porttan sunar. Makinanızda bulunması muhtemel Tomcat gibi ürünler de varsayılan durumda aynı portu kullandıklarından, bir çatışmanın önüne geçmek için XE’yi kurduktan sonra yönetim uygulamasının 8080 nolu portu kullanmasını engellemek ve bu portu başka bir boş portla değiştirmek gereklidir. Bu amaçla CMD komut satırında “sqlplus SYSTEM/password“ (password, SYSTEM kullanıcısının, XE’yi kurarken girdiğiniz şifresidir) yazınca girdiğiniz SQL Plus komut satırında “EXEC DBMS_XDB.SETHTTPPORT(1525);“ yazıp çalıştırın. XE artık 8080 yerine 1525’i HTTP portu kullanacaktır. Dolayısıyla da yönetim arayüzüne artık http://127.0.0.1:1525/apex/ olarak ulaşabileceğinizi göreceksiniz. (Ayrıca SQL Plus komut satırına, Başlat menüsündeki “Oracle Database 10g Express Edition” altında “Run SQL Command Line” ile de ulaşabilirsiniz.)
Daha sonra http://127.0.0.1:1525/apex/ adresine gidip SYSTEM kullanıcısyla yönetim paneline giriş yapıp yeni kullanıcılar oluşturabilirsiniz. Bu şekilde giriş yaptığınızda karşınıza 4 büyük düğmel menü gelir: Administration, Object Browser, SQL ve Utilities. Administration => Database Users => Create linklerini takip ederek geldiğiniz arayüzden “Create Database User” kısmında ismi ve şifre girerek (ve kolaylık için “User Privileges” kısmında “DBA” kutusunu da işaretleyerek) yeni veri tabanı kullanıcınızı yaratabilirsiniz. Artık SYSTEM kullanıcısından logout linkini tıklayarak çıkıp yine http://127.0.0.1:1525/apex/ adresinden bu sefer yukarıda kullandığınız isim/şifre bilgileriyle yeni kullanıcı olarak oturum açabilirsiniz. Bunu yapınca ana sayfadaki “Object Browser” linkinden gittiğinizde yeni kullanıcınızın şemasındaki (schema) tablo, sequence vs. yapıları yönetebilirsiniz. Giriş arayüzündeki SQL menüsünden ise SQL arayüzüne ulaşabilirsiniz.
Java programcıları Oracle XE’ye program üzerinde ulaşmak istediklerinde XE’nin sürücüsüne (driver) ihtiyaç duyacaklardır. Bu sürücü 4. tip (thin driver) olup C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\jdbc\lib\ojdbc14.jar’dır.
Toplam görüntülenme sayısı: 2954
okcan yasin saygılı
18 Haziran 2010 @ 05:14
Çok güzel oracle ile yeni başlayanlara gzel bir bilgi olmuş ,seni oracle kanadında görmekte güzel akın hocam:)
Akin
22 Haziran 2010 @ 14:22
Oracle geç te olsa XE gibi bir ürün çıkardı. Bence çok kullanışlı, yeni başlayanlar ya da dev. ortamları için güzel. Ben de ilk çıktığı günden bu yana kullanıyorum. Oracle artık Java’nın da sahibi, malum 🙂
Mustafa Daşgın
01 Eylül 2010 @ 14:47
SOA Suite ile uğraşmak zorunda kaldığım için XE’ye bulaştım. Bana ilk çıkardığı sorun, tabloları yaratırken id’ler için otomatik sequence de yaratırken bunları yönetecek triggerları da yaratması oldu. Tabloya her kayıt eklendiğinde trigger ile sequence’i arttırması sonucu, JPA kullanarak OneToMany kayıt eklemede bir fazla arttırılan sequence’in “parent key not found” kısıtı yaratmasına neden oluyor. Sequence’i arttıran triggerların etkisizleştirilmesi gerekiyor.
HSQLDB uygulama geliştime süresince basit ve hızlıca kullanılabilir bir VT çözümü, tavsiye ederim.
Akin
02 Eylül 2010 @ 02:07
Tavsiye için teşekkürler Mustafa bey.
Aslında bu durumun sebebi, JPA’deki class mappinglerinde id’leri default halde bırakmanız ya da GenerationType.AUTO yapmanız. JPA implementationları bu durumlarda Oracle ile çalışıyorlarsa idleri sequence ile hallediyorlar. ID’leri assigned yapmanız durumunda sorun çözülecektir.